RABO

Eurobonus everyday
Eurobonus er SAS sitt lojalitetsprogram.

Eurobonus er SAS’ lojalitesprogram. Her er det en mengde muligheter både for opptjening og bruk av poeng. Fordelen med SAS sitt bonusprogram i forhold til Norwegian sitt er deres medlemskap i Star Alliance. Det gir muligheten til å benytte seg av bonusbilletter i hele nettverket, og ikke bare på de strekningene hvor SAS selv flyr.

Mens SAS flyr til 130 destinasjoner hvorav mesteparten er i Norden, kan nettverket hvor de er medlem skilte med totalt ca. 1300 destinasjoner. Dette gir oss mulighet til å reise til de fleste hjørner av verden. Å tjene og bruke bonuspoeng er i utgangspunktet ikke vanskelig. Som et første skritt på veien bør man sette seg inn i de mest grunnleggende begrepene i Eurobonus.

Under følger en enkel forklaring på de mest grunnleggende begrepene for en nybegynner. Er du interessert i mer utdypende forklaring kommer dette senere i vår Eurobonus: Steg-for-steg.

Opptjeningsperiode

Når man melder seg inn i Eurobonus bestemmes din opptjeningsperiode. Perioden starter den måneden man melder seg inn og varer i ett år, for eksempel 1. april til 31. mars. Når man snakker om år i EuroBonus-sammenheng snakkes det som regel om opptjeningsperioder, ikke kalenderår.

Eurobonus-poeng

Valutaen i programmet er poeng. De to hovedgruppene poeng er ekstrapoeng som kan benyttes til å kjøpe bonusbilletter eller andre produkter, og statuspoeng som hvert år summeres opp for å avgjøre ditt medlemsnivå.

Grunnpoeng

Grunnpoeng er enkelt foralt en kombinasjon av Ekstrapoeng og Statuspoeng. De kan kun opptjenes ved å reise SAS, Widerøe eller andre selskaper i Star Alliance. Grunnpoeng er i mange sammenhenger omtalt som statuspoeng, men det er en viktig forskjell. Grunnpoeng er i realiteten Statuspoeng + Ekstrapoeng. For eksempel om man tjener 750 grunnpoeng for å fly, så får man 750 statuspoeng som teller mot status, og i tillegg 750 ekstrapoeng man kan bruke til kjøp.

Ekstrapoeng

Ekstrapoeng opptjenes hos partnere av Eurobonus, og kan brukes til å kjøpe flyreiser eller andre produkter. Ekstrapoeng kan opptjenes på en rekke måter, for eksempel:

  • Flyreiser
  • Konvertere Trumf
  • Bruk av kredittkort
  • Kjøpe produkter i EuroBonus-butikken
  • Sign-up-bonuser
  • Velkomsttilbud
  • Kampanjer
  • Kjøp av ekstrapoeng
  • Overføring av ekstrapoeng

Ekstrapoeng har en varighet på ut nåværende opptjeningsperiode + 4 opptjeningsperioder. Ved overføring av bonuspoeng til en annen konto vil ekstrapoengene få ny opptjeningsperiode. Så lenge man har diamantstatus har man ingen utløpsdato på ekstrapoengene. Om man rykker ned i status vil poengene ha en varighet på 4 år (opptjeningsperioder).

I «bonusverden» er det allment akseptert at den beste måten å bruke poengene på er business class eller på første klasse på langdistanse (så langt utenfor Europa som mulig). På en god nummer to kommer bruk av poeng på innenlandsbilletter. I andre enden av skalaen finner vi bruksområder som å betale for snacks på flyet.

Statuspoeng

Statuspoeng summeres sammen for å bestemme ditt statusnivå. Før var dette tilsvarende antall grunnpoeng man tjente på å fly, men i de senere år har det blitt flere muligheter til å tjene statuspoeng. Dette kan du lese mer om i artikelene om kredittkort som gir Eurobonus.

Når man begynner ny opptjeningsperiode nullstilles statuspoengene. Når man når et nytt statusnivå har man denne statusen ut opptjeningsperioden + hele neste opptjeningsperiode + 3 måneder. Om man får status som gave vil man ha dette ut statusperioden + hele neste opptjeningsperiode.

Meldemsnivå i Eurobonus

Standard statusnivå er Medlem (forkortet EBB som står for Eurobonus Basis). Dette gir deg rett til å opptjene og bruke poeng.

Neste statusnivå er Sølv (forkortet EBS som står for Eurobonus Silver). Dette krever minimum 10 flygninger med SAS/Widerøe (ikke anbudsruter) eller 20.000 statuspoeng. Man kan ikke kombinere opptakskravene. Det vil si at man trenger enten må oppfylle kravet for antall flygninger, eller for statuspoeng. De beste fordelene med sølv-medlemskap er at man får prioritert innsjekk og en ekstra bagasje når man flyr med SAS eller Widerøe. I tillegg får man i enkelte perioder tilgang til Fast Track og lounge.

Neste statusnivå er Gull (forkortet EBG som står for Eurobonus Gold). Dette krever minimum 45 flygninger med SAS/Widerøe (ikke anbudsruter) eller 45.000 statuspoeng. Med gullmedlemskap får man tilgang til lounge, Fast Track, og prioritert innsjekk og boarding hos alle selskaper i Star Alliance. I tillegg får man to ekstra bagasje og gratis setereservasjon. Flyr man med SAS har man også gratis Wi-Fi på flyet. Man kan også gi bort ett sølvkort, og har tilgang til døgnåpen kundeservice. En annen god fordel er at man får 20% boost når man byr på oppgradering, og at man får 25% ekstra grunnpoeng når man flyr med SAS eller Widerøe.

Siste offisielle statusnivået er Diamant (forkortet EBD som står for Eurobonus Diamond). Dette krever minimum 90 flygninger med SAS/Widerøe (ikke anbudsruter) eller 90.000 statuspoeng. Her kan man gi bort ett gullkort og ett sølvkort, man får 30% boost ved bud på oppgradering, samt at man får gratis drikke når man reiser i økonomi. I tillegg får man tilsendt en valgfri goodiebag. Den vanlige utløpstiden på poeng løper heller ikke når man er diamant-medlem.

Companion Ticket

En Companion Ticket (mest kjent under forkortelsen CT) er en fordel man kan opptjene ved bruk av et SAS American Express-kort. Den finnes to ulike versjoner. En som kun gjelder på SAS-flygninger i Europa, og kan opptjenes med Amex Classic. Den andre gjelder i hele verden på alle flygninger i Star Alliance, og kan opptjenes med Amex Premium og Amex Elite.

Fordelen består av at man kan reise 2 personer til poengprisen av 1, eller at man kan reise med 50% rabatt om man reiser alene. Kort fortalt er dette kanskje den beste fordelen man kan oppnå ved bruk av kredittkort, siden den er verdt potensielt flere hundretusen poeng.

Reiseklasser

Det er som regel fire forskjellige klasser man kan reise med. Den laveste, og mest kjente blant folk flest er økonomi (SAS sin utgave heter Go). Denne er ofte referert til med forkortelsen Y eller X. Dette er et helt standard sete med begrenset servering avhengig av reiselengde.

Premium økonomi (SAS sin utgave heter Plus) er en oppgradert økonomiklasse. Fordelene her varierer avhengig av selskap og reiselengde. For SAS er setene i Plus identiske med Go i Europa, mens på interkontinentale reiser får man bredere seter og bedre beinplass. Fordelene er blant annet tilgang til Fast Track, lounge, prioritert boarding, og gratis tilgang til mat og drikke på flyet.

Det virkelig store hoppet skjer først i overgangen til Business class. Denne er ofte referert til med forkortelsen C. Her får man tilgang til et betydelig bedre sete. Hos de fleste kan man legge setet helt flatt slik at man i praksis får en liten seng på flyet. Servering og utvalg av mat og drikke er også av betydelig høyere kvalitet enn på økonomi.

Den høyeste klassen er førsteklasse eller First class. Denne er ofte referert til med forkortelsen F. I mange sammenhenger blandes ofte business- og første klasse, men generelt sett er sete, service, servering og fasiliterer betydelig bedre på førsteklasse. Selv en «dårlig» førsteklasse vil være bedre enn en veldig bra Business class. Selv om det største hoppet i opplevelse er mellom økonomi og Business class, er det en helt egen opplevelse i førsteklasse.

Bonusreise

Når man har tjent nok poeng, kan man endelig bestille en bonusreise. Summen man betaler i bonuspoeng avhenger av destinasjonen, samt om man reiser med SAS eller Star Alliance. I business class varierer poengprisen fra 105.000 (Nord/Sentral-Afrika og Midtøsten) til 215.000 poeng (Stillehavet). Innad i Europa får man billetter fra 10.000 (økonomi innenriks) til 60.000 poeng (business class i Europa).

I tillegg til poengprisen må man betale skatter og avgifter. Dette utgjør typisk 1-2000 kr per person, men er avhengig av destinasjon, hvor man mellomlander etc. Skatter og avgifter er uavhengig av om man reiser økonomi, business eller førsteklasse. Dette gjør at økonomien i å bruke poeng på billetter som vanligvis er relativt billige (økonomi-klasse på tilbud) er relativt dårlig i forhold til dyrere billetter.

Eksempel: Økonomi til London tur/retur.

Oslo-London med penger: 1.116 kr
Oslo-London med poeng: 30.000 poeng + 684 kr i skatter og avgifter

I dette eksempelet vil man betale 30.000 poeng for å spare kun 432 kroner, eller enkelt forklart betale ca. 70 poeng pr krone i rabatt.

Eksempel: Første klasse til Sydney.

Oslo-Sydney med penger: 133.049 kr
Oslo-Sydney med poeng: 285.000 poeng + 2539 kr i skatter og avgifter

I dette eksempelet vil man betale 285.000 poeng for å spare 130.510 kroner, eller enkelt forklart betale ca. 2 poeng pr krone i rabatt.

Søkeverktøy

SAS har fått opp et veldig bra søkeverktøy for å søke etter billetter med Star Alliance. Det finner du her. Bonusbilletter hos SAS finner du i SAS sitt vanlige søk, og markerer av for poeng øverst til høyre.

SAS søk poeng
Hvordan søke etter bonusbilletter hos SAS.

Ser du noe som mangler eller noe som er feil?
Legg igjen en kommentar under eller send oss en e-post på hei@rabo.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

AdBlocker Detected

Beklager, men vi setter pris på de små annonseinntektene vi kan få for å forsatt kunne lage innhold.

Slå av adblocker på denne siden, så forsvinner denne popup\'en :)

-

-

-

-

-

-

-

-

-